ساخت استخر تصمیمی دشوار، چالش برانگیز و البته پر هزینه خواهد بود. بنابراین، قبل از آن ، باید تمام جوانب را با دقت در نظر گرفته و سپس اقدام کنید.
ساخت استخر در داخل باغ و یا ویلا شخصی می تواند مزیت بسیار بزرگی به آن اضافه کند و سپری کردن تعطیلات و روزهای گرم تابستان در آن را تبدیل به خاطراتی فراموش نشدنی کند.
ساخت استخر یک ایدۀ بینظیر برای بهرهبرداری هر چه بهتر و دلاگیزتر از یک حیاط یا محوطۀ بزرگ است. البته باید ذکر شود که ساخت استخر کمی فراتر از کاری است که شما به آسانی و با اتکای مطلق به خودتان انجامش دهید. حتی در برخی شهرها به شما مجوز این کار به صورت خودسازی را نمیدهند مگر در صورتی که یک ناظر متخصص بر ساخت استخر شما نظارت داشته باشد. فارغ از این که شما بخواهید استخر خود را از بتن، فایبر گلاس یا ... بسازید، مراحل ساخت استخر شبیه به هم هستند. برای ساخت استخر در ابتدا باید یک مکان مناسب را انتخاب کنید. سپس باید در مورد شکل و عمق دلخواهتان برای ساخت استخر تصمیم بگیرید. سپس باید نفراتی استخدام کنید تا زمین را برایتان بکنند، لولهکشیها و سیمکشیهای لازم را انجام دهند و در نهایت قبل از پر کردن استخر از آب با یک لایۀ نگهدارندۀ آب یا بتن ریزی کار ساخت استخر را به پایان برسانید.
آنچه در اين مقاله خواهيد خواند
ساخت استخر تصمیمی دشوار، چالش برانگیز و البته پر هزینه خواهد بود. بنابراین، قبل از اجرای چنین کاری، باید تمام جوانب را با دقت در نظر گرفته و سپس اقدام کنید. در ادامه این متن به معرفی برخی از نکاتی خواهیم پرداخت که توجه به آن ها هنگام طراحی و یا ساخت استخر ضروری است.
ساخت استخر را با تصمیم گیری در مورد هدف خود می شود. هدف شما از ساخت استخر باید کاملا مشخص باشد. چراکه این موضوع حتی ممکن است در طراحی و یا بازطراحی کل ساختمان شما تاثیر بگذارد. علاوه بر این، شکل استخر، عمق آن و اندازة آن تا حد زیادی بستگی به هدف شما از ساخت استخر خواهد داشت.
آیا هدف شما از ساخت استخر ورزش حرفه ای است؟ یا فقط برای تفریح و سرگرمی؟ کودکان و خردسالان از آن استفاده خواهند کرد یا افراد بزرگسال؟
پس از تصمیم گیری در مورد هدف از ساخت استخر و نوع آن، نوبت آن است که مکان مناسبی برای ساخت آن انتخاب کنید. اگر ساختمان از پیش ساخته شده است، باید به نقشه های دقیق رجوع کنید و با در نظر گرفتن خطوط آب، برق، لوله های گاز و ... اقدام به ساخت استخر کنید. در این شرایط بهتر است با مهندس اولیه ساختمان نیز مشورت داشته باشید. در مورد مکان یابی ساخت استخر، به این نکات توجه کنید:
خط دید: اگر در خانه کودک دارید، این امر بسیار مهم خواهد بود که از داخل ساختمان دید کافی به استخر داشته باشید. اضافه کردن نورپردازی و چند لامپ در کنار استخر دید و منظره آن را بهبود خواهد بخشید.
قرارگیری در معرض آفتاب: سعی کنید ساخت استخر را در منطقه ای انجام دهید که به اندازه کافی در معرض آفتاب قرار بگیرد تا آب آن گرم شود. در نظر داشته باشید تا جای ممکن استخر خود را در کنار درخت ها نسازید. چراکه درخت ممکن است مانع تابش آفتاب به استخر شده و یا اینکه برگ و شاخه های درخت به داخل استخر بیفتند.
قرارگیری در معرض باد: محل ساخت استخر نباید در معرض باد شدید باشد. این امر شرایط شنا کردن را دشوار خواهد ساخت. آب استخر سریع تر سرد خواهد شد و تبخیر آب نیز بیشتر خواهد شد. بنابراین سعی کنید با کاشت گیاه و یا ایجاد حفاظ، مانع از این امر شوید.
دسترسی: آیا دسترسی (ورود و خروج) به استخر آسان خواهد بود؟
فضای اضافی: آیا هنگام ساخت استخر فضای اضافی در کنار و یا نزدیکی آن در نظر گرفته اید؟ این فضا ممکن است برای نگهداری برخی تجهیزات مورد استفاده واقع شود.
هزینه ساخت استخر به عوامل مختلفی بستگی خواهد داشت. ممکن است قصد ساخت استخر با استفاده از آجر و سیمان داشته باشید، یا از سوی دیگر شاید بخواهید از مدل های فایبرگلاس از پیش ساخته شده استفاده کنید. استفاده از مدل های فایبرگلاس معمولاً هزینه کمتری دارد و انجام آن ها نیز آسان تر خواهد بود. ولی ساخت استخر با سیمان این مزیت را به همراه دارد که طراحی آن کاملاً بر اساس نظر و سلیقه خود شما خواهد بود.
علاوه بر این، عوامل مختلف دیگری بر هزینه ساخت استخر تاثیرگذار خواهند بود. در این میان می توان به انواع پوشش، تجهیزات جانبی استخر، استفاده از سیستم گرمایشی، نور پردازی، نوع و تعداد پمپ های مورد استفاده، مواد شیمیایی مورد استفاده برای بهداشت آب، تجهیزات مورد استفاده برای تمیز نگاه داشتن آب اشاره کرد.
یکی دیگر از هزینه های مرتبط با ساخت استخر، به امر نگهداری آن باز میگردد. مدل های سیمانی هر 3 الی 5 سال باید مورد بررسی قرار گرفته و در صورت نیاز تعمیر شوند. بنابراین، هزینه مربوط به تعمیرات سالانه را در نظر داشته باشید. ناگفته نماند استخر های ساخته شده با استفاده از فایبرگلاس طول عمر بیشتری داشته و گفته می شود حدود 25 الی 35 سال عمر خواهند کرد.
در ادامه مراحل ساخت استخر که به سه بخش تقسیم میشوند و هر بخش شامل چند مرحله است را به تفصیل بیان میکنیم.
مجوزهای لازم ساخت استخر را بگیرید: شهری که شما در آن زندگی میکنید احتمالا قوانین تنظیم شدهای برای ساخت استخر دارد. بنابراین شما باید مجوزهای لازم این کار را تهیه کنید. برای ثبت درخواست خود میتوانید حضوری مراجعه کنید یا در صورت امکان به طور اینترنتی چنین درخواستی بدهید. برای گرفتن مجوز ساخت استخر احتمالا لازم میشود تمام نقشه و جزئیات طرح خود را ارائه دهید. مطلب دیگر این است که مالکان محلۀ خود را هم در نظر بگیرید، ممکن است مالکان محلهای بر سر توافقات بین خودشان تصمیم گرفته باشند در آن محله هیچ یک از ساکنان استخر نسازند. (به نظر میرسد این موضوع در مواردی پیش آید که استخر در حیاط خانهای که دیوار یا حصارکوتاهی دارد و حیاطش کاملا با محیط اطراف خانه در ارتباط است پیش بیاید.) نکتۀ دیگری که ممکن است پیش آید، این است که شما غیر مجوز ساخت استخر، به مجوز جداگانهای برای برقکشی هم داشته باشید.
انتخاب مکانی مناسب برای ساخت استخر: معمولا وقتی میخواهند استخری در خانه بسازند، حیاط خلوت را انتخاب میکنند. البته میتوانید جاهای دیگری هم که فکر میکنید مناسب است و اندازۀ مورد نیاز برای ساخت استخر را دارد، در نظر بگیرید. نکتهای که در این مرحله قابل توجه است، این احتمال است که لازم شود چیزهایی دیگری مانند فنس، درخت یا وسایلی را از مکان مورد نظرتان خارج کنید که میتواند هزینۀ ساخت استخر را افزایش دهد. همچنین ممکن است گزینههای محدودی برای محل ساخت استخر داشته باشید که هر کدام از آنها اندازه و ابعاد کلی استخر را تحت تاثیر قرار میدهد.
طرح اولیۀ استخر را مشخص کنید:فکر کنید که دوست دارید استخرتان چه طور به نظر برسد. برای مثال میخواهید استخر شما دایرهای، مستطیلی، مربعی یا... یاشد؟ دوست دارید چقدر عمق داشته باشد؟ چند ورودی و خروجی داشته باشد؟ همۀ اینها سوالاتی هستند که باید قبل از ساخت استخر برای پاسخ به آنها فکر کنید.
اندازۀ استاندارد برای ساخت استخر معمولا 10 در 20 پا (3 متر در 6 و 1 دهم متر)، 15 در 30 پا (4 و 6 دهم متر در 9 و 1 دهم) و یا 20 در 40 پا (6 و 1 دهم متر در 12 متر) میباشد. عمق هم معمولا بین 4 تا 15 پا (1 و 2 دهم متر تا 4 و 6 دهم متر ) در نظر گرفته میشود.
در نظر داشته باشید هرقدر طرح پیچیده و پر جزئیاتتری برای ساخت استخر داشته باشید، هزینههایتان هم بالاتر میروند.
پایهریزی استخر با بتن: پایه و اساس استخر خود را با بتن ایجاد کنید تا از ماندگاری و استحکام آن اطمینان حاصل کنید. معمولا سطح استخرها را با یکی از مواد بتن، فایبر گلاس یا وینیل (وینیل یک متریال از جنس pvc است که به آن استیکر هم میگویند.) میسازند. در بین این 3 ماده، بتن با مستحکم و بادوامترین گزینه میباشد. البته از مواد دیگر گرانتر هم هست. با این وجود بتن بهترین انتخاب برای ساخت استخرهای بزرگ و دائمی است. به خصوص اگر میخواهید از استخرتان زیاد استفاده کنید چون با این انتخاب میتوانید هزینههای احتمالی تعمیر استخر را کاهش دهید. همچنین به این توجه کنید که هر چه استخر شما بهتر و زیباتر باشد تاثیر بیشتری بر روی ارزش ملک شما دارد.
پایهریزی استخر با فایبر گلاس: فایبر گلاس هم مادهایست که خیلی وقتها برای ساخت استخر انتخاب میشود. استخرهای فایبر گلاس معمولا به شکل تکهای و از پیش ساخته شده به فروش میرسند. این موضوع ساخت استخر با فایبر گلاس را کاری بسیار آسان میکند. زیرا کافی است جای آن را حفر کنید، استخر را در آن قرار دهید و اطرافش را دوباره پر کنید. به همین سادگی! فایبر گلاس از لحاظ دوام هم عمر خوبی دارد و شاید بهترین وجه انتخاب آن قیمت مناسب و به صرفه بودنش میباشد. از آن گذشته اگر قرار است از آب شور برای استخرتان استفاده کنید بتن گزینۀ مناسبی برای ساخت استخر نیست چرا که به مرور زمان نمک باعث از پا در آمدن بتن میشود. پس در این صورت بهتر است از فایبر گلاس یا وینیل استفاده کنید.
پایهریزی استخر با وینیل: آسترهای استخر وینیلی، ورقههای بزرگ و صافی هستند که برای استفاده در استخرهای تکمیل شده موجوداند. ارزانترین ماده بین 3 گزینۀ موجود، همین وینیل میباشد. بزرگترین عیب ساخت استخر با وینیل این است که خیلی زودتر از بتن یا فایبر گلاس از بین میرود. از معایب دیگر استفادۀ این ماده در ساخت استخر این است که وینیل برای حباب برآوردن یا چین خوردن یا سست شدن زمینۀ زیادی دارد. این بدان معنا است که استخرهای وینیلی احتمالا به طور مرتب به تنظیم و تعدیل احتیاج دارند تا ظاهرشان را حفظ کنند. از طرف دیگر ساخت استخر با وینیل در مقایسه با بتن میتواند هزینههای شما را به کمتر از نصف کاهش دهد.
استخدام پیمانکار: در آخرین مرحلۀ بخش اول ساخت استخر باید یک پیمانکار استخر استخدام کنید. شما باید به دنبال پیمانکاری باشید که مجوز معتبر باشد. این مجوزها نشان میهند که پیمانکار شرایط لازم برای ساخت استخر را دارا هستند. اگر آنها در زمینۀ ساخت استخر چند سال تجربه هم داشته باشند که بهتر است و امتیاز مثبت محسوب میشود. برای آگاهی از این که پیمانکارها چه نوع کارهایی انجام میدهند میتوانید نظرات مالکان دیگری که در گذشته از پیمانکار برای ساخت استخر استفاده کردهاند را جویا شوید. نکتۀ قابل اهمیت دیگر در نظر گرفتن نرخی است که پیمانکار ارائه میدهد. پیمانکارها قیمتهای مختلفی ارائه میدهند، بنابراین شما باید با توجه به بودجۀ اولیۀ خود بهترین انتخاب را داشته باشید.
حفر کردن زمین: به محض این که شما یک پیمانکار برای ساخت استخر استخدام کنید، آنها شروع به حفر کردن زمینی میکنند که شما از قبل برای ساخت استخر انتخاب کردهاید. برای این کار به ماشینهای حفاری و دیگر ماشینآلات سنگین نیاز است. حفاری یکی از مهمترین اقدامات در ساخت استخر است، چرا که هر اقدام دیگری به این بستگی دارد که این کار درست انجام شده باشد. کسانی که برای این کار به خدمت میگیرید احتمالا از شما میخواهند ملکتان را برای تجهیزاتشان در دسترس قرار دهید.
مسطح کردن کف استخر: پس از پایان حفاری شما باید کف استخر را مسطح کنید. این مرحله شامل پوشاندن کف استخر با لایۀ نازکی از ماسۀ شسته شده نیز هست. سطحبندی استخرها متفاوت است. بعضی از آنها در همۀ نقاط همسطح هستند در حالی که برخی دیگر با به شیب دار کردن کف استخر دارای سطح کمعمق در طرفی و سطح عمیق در طرف دیگر میباشند. بنابراین پیش از ساخت استخر پیمانکارتان را در جریان این که ترجیح میدهید کف استخر چطور سطحبندی شود، بگذارید.
قالببندی دیوارها با تکیهگاههای محکم: در ساخت استخر پس از حفر کردن و سطحبندی زمین، نوبت به کار روی دیوارهای استخر میرسد. در این مرحله افرادی که مشغول به ساخت استخر هستند باید به داخل گود حفر شده بروند و اطرافش را میلگرد فلزی یا تختههای چوبی قرار دهند. این مواد برای شکل دادن به استخر و همچنین به عنوان تکیهگاه به کار گرفته میشوند. در این مرحله از ساخت استخر باید توجه کنید که دیوارها باید صاف و همتراز با هم باشند. چنانچه تیم پیمانکاری که برای ساخت استخر استخدام کردهاید ابزار یا مهارت لازم برای این مرحله را نداشته باشند، باید از یک گروه پیمانکاری کوچک هم که در قالببندی دیوارها تخصص دارند کمک بگیرید.
نصب تمام لوازم لولهکشی:در این مرحله از ساخت استخر شما باید از یک متخصص لولهکشی دارای مجوز برای تنظیم سیستم گردش و تصفیۀ آب کمک بگیرید. این سیستمها شامل مولفههایی مانند تخلیه، شیرهای 2 یا 3 طرفه، پمپ اصلی و... شوند که وظیفۀ آنها پر کردن، خالی کردن و جابجایی آب در سرتاسر استخر است. توجه به انتخاب متخصص باتجربه بسیار ضروری است، یک فرد ناشی میتواند پیش از اتمام ساخت استخر آن را خراب کند. همچنین توجه کنید که سیستم لولهکشی متناسب با ساختمانی که قصد ساخت استخر در آن را دارید، میتواند متفاوت باشد.
سیمکشی برق:پیش از بهرهبردای از استخر، باید سیمکشی انجام شود تا انرژی مورد نیاز سیستم تصفیه و هرگونه وسایل نوری در زیر سطح آب که مدنظرتان است، تامین شود. در این مورد هم به کمک گرفتن از متخصصین بهای زیادی دهید چرا که خطا در این مرحله از ساخت استخر میتواند منجر به حوادث بسیار خطرناکی شود. پس از پیمانکارتان بخواهید تجارب خود در سیمکشی را به کار بندد تا در بالاترین حد امکان از خطر برقگرفتگی شناگران پیشگیری شود.
بتنریزی (در صورتی که قصد استفاده از بتن دارید.): پس از لولهکشی و سیمکشی نوبت به بتنریزی میرسد. در این مرحله از ساخت استخر کارکنان باید با یک میکسر بتنی قالبهای فلزی داخل فضای استخر را بپوشانند. آنها باید تا وقتی که بتن سفت نشده و هنوز خیس است سطح آن را صاف کنند. برای ساخت استخر با کف شیب دار باید در این مرحله دقت کنید که شیب حفظ شود. دیوارهای استخر معمولا با بتن پاشیده شده یا بلوک سیلر (یک نوع آجر ساختمانی سبک که از مخلوط شن و سیمان ساخته شده است.) استفاده میشود. بهتر است در این انتخاب با پیمانکار خود مشورت کنید و مزایای هر کدام را در نظر بگیرید.
تنظیم استخرهای فایبر گلاس را به صورت حرفهای (در صورتی که قصد استفاده از فایبر گلاس دارید.): برای ساخت استخرهای فایبر گلاس معمولا از استخرهای یک تکه و از پیش ساخته شده استفاده میکنند. بنابراین برای انتقال آن به یک جرثقیل یا تجهیزاتی مشابه آن نیاز دارید. پس از قرار دادن استخر کارکنان باید اطرافش را با خاک یا بتن پر کنند. در بعضی موارد هم میتوان برای ساخت استخر به جای استفاده از فایبر گلاس از پیش ساخته شده، مواد فایبر گلاس را درون استخر روی قالبها اسپری کرد.
متناسب (فیت) کردن آستر وینیل به طرز انعطاف پذیر:اگر کف استخر بتن ریختهاید باید حداقل دو روز صبر کنید تا خشک شود. پس از آن میتوانید ورقۀ وینیل را درون آن بکشید تا همه جا را پوشش دهد. سپس باید با ایجاد خلا مانع از وجود هوا بین لایۀ وینیل و دیوارها شد. پیش از این که لایۀ وینیلی کشیده شود باید جای هر کدام از لامپها و وسایل داخلی دیگر مشخص و سوراخ شود. البته کشیدن لایۀ وینیل کار سادهای در ساخت استخر است و خود شما هم از پسش برمیآیید. کافی است یک دستیار داشته باشید.
استخر را پر کنید:پس از پایان مراحل قبلی ساخت استخر شما میتوانید استخر خود را از آب پر کنید. به این منظور میتوانید از آب خود ساختمان بهره ببرید یا یک کامیون آب کرایه کنید تا در زمان کمتری استخر پر شود. چرا که استفاده از تنها یک شیلنگ برای پر کردن استخر ممکن است یک روز کامل طول بکشد، در حالی که با کرایۀ کامیون آب میتوانید به طور همزمان از چند شیلنگ استفاده کنید و سرعت این مرحله از ساخت استخر را افزایش دهید. هنگامی که دارید استخر را پر میکنید باید وجود نشتی یا نقص در لولهکشی یا موارد دیگر را هم چک کنید. در صورت وجود مشکل با پیمانکارتان تماس بگیرید تا پیش از تکمیل مراحل ساخت استخر و بهرهبرداری تعمیرات لازم انجام پذیرد.
سالم کردن شیمیایی آب:سرانجام به آخرین مرحلۀ ساخت استخر رسیدید. در این مرحله باید ph آب را به وسیلۀ یک آزمایشگر آب چک و در صورت نیاز تنظیم کنید. Ph ایدهآل برای استخر بین 7 و 4 دهم تا 7 و 6 دهم است. البته کافی است ph بالاتر از سطح خنثی باشد. سپس کلر و سایر مواد شیمیایی که برای تامین امنیت استخر مناسب هستند را به آب اضافه کنید. آزمایشگرهای آب را میتوانید از فروشگاههایی که لوازم استخر میفروشند تهیه کنید. میزان کلر لازم برای ساخت استخر هم بستگی به ظرفیت استخر دارد. اگر در مورد میزان مورد نیازش مطمئن نیستید، میتوانید از یک شرکت نگهداری استخر مشورت و کمک بخواهید. اگر میخواهید یک استخر با آب شور داشته باشید، در این مرحله باید نمک را هم به آب اضافه کنید.
:مقالاتی که شاید دوست داشته باشید بخوانید
ساخت جکوزی چقدر هزینه خواهد داشت؟
اهمیت نگهداری استخر و مسائل بهداشتی مربوط به آن
هنگام ساخت سونای بخار به این موارد دقت کنید
اندازه و مساحت محیط برای ساخت سونای خشک
ارتباط ساخت آبنما با افزایش ارزش ملک
سوالات و نظرات خود در مورد این مقاله را برای ما ارسال کنید.